Ομιλία Δρος Νικολάου Π. Γλυτσού,
Γενικού Γραμματέα του Τριφυλλείου Ιδρύματος
στο Γηροκομείο Κυθήρων

Κατά τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας των ευεργετών και της απονομής τιμητικών τίτλων σε ευεργέτες και δωρητές
(13 Αυγούστου 2013)

Η αποψινή είναι μια μεγάλη βραδιά για το Τριφύλλειο Ίδρυμα και το Γηροκομείο γιατί ήρθε η ώρα σε μια σεμνή τελετή να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους αναγνωρίζοντας την προσφορά στο Γηροκομείο όλων εκείνων των Κυθηρίων και φιλοκυθηρίων που διαπνέονται από το αίσθημα της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς ένα ίδρυμα που προσφέρει φροντίδα υψηλού επιπέδου και ανακούφιση σε δεκάδες ηλικιωμένους συμπατριώτες μας, εκατοντάδες στην διάρκεια της ύπαρξης του, και που αποτελεί πρότυπο ορθής οργάνωσης και καλής λειτουργίας.

Η αποψινή είναι επίσης μια σημαντική βραδιά για τους συγγενείς των αείμνηστων ευεργετών και δωρητών και των ίδιων των εν ζωή δωρητών που βλέπουν ότι με την βράβευση των δικών τους ανθρώπων, ή των ίδιων, αναγνωρίζονται οι συνεισφορές τους και δεν θεωρούνται μόνο ως στιγμιαίες χορηγίες μετρητών ή ακινήτων και μετά ξεχνιούνται, και μαζί με αυτές ξεχνιούνται και οι ίδιοι οι δωρητές. Αντίθετα, οι συνεισφέροντες εκτιμώνται και ανακηρύσσονται ως σταθερές αξίες μόνιμης παρουσίας και ηθικής καταξίωσης στο ίδρυμα που ευεργέτησαν, πράγμα που τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι για την πράξη τους. Είμαι βέβαιος ότι και οι ψυχές των αείμνηστων αγάλλονται αυτή την στιγμή εκεί ψηλά στους ουρανούς.
Τα Κύθηρα έχουν μια μακρά ιστορία ευεργετισμού και μια μεγάλη σειρά μικρών και μεγάλων Κυθηρίων ευεργετών, κυρίως της διασποράς, αλλά και άλλους εντός της χώρας, που με την γενναιόδωρη συνεισφορά τους κατάφεραν να δημιουργήσουν στο νησί όλα τα κοινωφελή ιδρύματα που έχομε σήμερα, όπως το Γυμνάσιο Κυθήρων (Λύκειο σήμερα), το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο, αλλά και άλλα που υπήρξαν στο παρελθόν.

Χωρίς τους ευεργέτες, ορισμένα από αυτά, όπως το Γυμνάσιο θα είχαν καθυστερήσει πολύ να γίνουν, με ευνόητες συνέπειες για την μόρφωση ίσως και γενιών Κυθηρίων. Άλλα ιδρύματα, όπως το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο ίσως δεν θα είχαν δημιουργηθεί ποτέ, με δραματικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού και την φροντίδα των ηλικιωμένων, ακόμη και σήμερα.

Και φυσικά χωρίς την γενναιοδωρία του αείμνηστου Νικολάου Τριφύλλη, που τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες από όλα τα Κυθηραϊκά σωματεία, και άλλων που ακολούθησαν δεν θα υπήρχε το Τριφύλλειο Ίδρυμα, που σκοπός του είναι, μετά την υπαγωγή του νοσοκομείου στο κράτος- η ίδρυση του οποίου ήταν η πρωταρχική βούληση του αείμνηστου Νικολάου Τριφύλλη- να χρηματοδοτεί στο μέτρο των εκάστοτε οικονομικών του δυνατοτήτων κοινωφελείς σκοπούς στα Κύθηρα, με πρώτη προτεραιότητα το Γηροκομείο του οποίου έχει και την διαχείριση.

Αυτά τα επιτεύγματα δείχνουν την ύψιστη σημασία της κοινωνικής προσφοράς των Κυθηρίων από όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Σήμερα που η Ελλάδα περνά μια πολλή δύσκολη φάση της σύγχρονης ιστορίας της, και δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του πληθυσμού της, ιδρύματα, όπως το Γηροκομείο μας, που βασίζονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πρέπει να μπορούν να συντηρηθούν και να κρατάνε την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στους ηλικιωμένους σε υψηλό επίπεδο, όπως επιβάλετε σε μια πολιτισμένη κοινωνία, και όπως πραγματικά έχομε καταφέρει μέχρι τώρα και με την βοήθεια των ευεργετών και δωρητών που τιμούμε απόψε.

Όπως πολλοί γνωρίζετε, τα έσοδα του Γηροκομείου προέρχονται 1) από τις εισφορές των ηλικιωμένων, που καλύπτουν ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών εξόδων, 2) από τα ενοίκια των ακινήτων του Γηροκομείου που έχουν κληροδοτηθεί από τους δωρητές, 3) από τις δωρεές σε χρήμα και είδος, και 4) από την επιχορήγηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος, που είναι, όπως είπα, και διαχειριστής του Γηροκομείου.
Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης, οι ροές από όλες αυτές τις πηγές εσόδων έχουν περιοριστεί. Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα βαθιά τα εισοδήματα από τα ακίνητα τόσο του Γηροκομείου όσο και του Τριφυλλείου Ιδρύματος, τα οποία με μεγάλη δυσκολία μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες δαπάνες που έχουν τελευταία διογκωθεί και από την βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα κοινωφελή ιδρύματα. Έχει έτσι δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα –όρος που έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τα χρόνια της κρίσης-ένα έλλειμμα δηλαδή στα έσοδα του Γηροκομείου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή η μαύρη τρύπα μπορεί να γίνει πιο ρηχή και ευκολότερα διαχειρίσιμη με την γενναιοδωρία των ευεργετών και δωρητών, η οποία αυτή την περίοδο είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, αλλά που έχει όμως, είναι η αλήθεια, ατονήσει τα τελευταία χρόνια.
Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι που μέχρι τώρα συνέδραμαν το Γηροκομείο και το κράτησαν στο υψηλό ποιοτικό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα και τους οποίους τιμούμε απόψε. Είσαστε οι αείμνηστοι ευεργέτες και δωρητές -και σας μιλάω απευθείας σε δεύτερο πρόσωπο γιατί είμαι βέβαιος ότι είσαστε απόψε παρόντες στις καρδιές και το νου μας- που προσφέρατε στο παρελθόν, και εσείς οι εν ζωή που προσφέρατε και εξακολουθείτε να προσφέρετε. Είσαστε άνθρωποι που προερχόσαστε από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, με αξιώματα ή χωρίς αξιώματα, με λίγες ή πολλές γραμματικές γνώσεις. Είσαστε απλοί βιοπαλαιστές, νοικοκυρές, υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι. Οι περισσότεροι από σας ή οι πρόγονοί σας ξεκινήσατε από τον όμορφο τούτο τόπο κατά κανόνα φτωχοί, αλλά με όνειρα και ευγενείς φιλοδοξίες να επιτύχετε οικονομικά και να καταξιωθείτε κοινωνικά είτε μέσα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Άλλοι τα καταφέρατε περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Εκείνο όμως που καταφέρατε όλοι, είναι να διατηρήσετε αναμμένη την φλόγα της αγάπης και νοσταλγίας για το νησί και την έντονη επιθυμία να κάνετε κάτι για το Τσιρίγο σας, ιδιαίτερα όταν έχει ανάγκη, συνεισφέροντας ανάλογα, ή μερικές φορές και δυσανάλογα, με τις οικονομικές σας δυνάμεις, ορισμένοι κληροδοτώντας ακόμη και όλη σας την περιουσία στο Γηροκομείο.
Εσείς που δεν καταγόσαστε από τα Κύθηρα, αλλά δεν χάσατε το πλοίο της γραμμής και τα βρήκατε, πιαστήκατε στο δόκανο, - που το έχομε στημένο κάπου εκεί στο κέντρο του νησιού για να πιάνομε τους περαστικούς- με δόλωμα τις ομορφιές, την μυθολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Τσιρίγου μας. Αγαπήσατε το Νησί και έχετε βάλει ρίζες εδώ. Εύστοχα σας ονομάζουμε «φιλοκυθήριους», γιατί δεν χάνετε την ευκαιρία να τιμάτε αυτόν τον τίτλο και να βοηθάτε και σεις το νησί και το Γηροκομείο.
Αλλά και εσείς η τοπική κοινωνία των Κυθήρων, η Μητρόπολη και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, ο Δήμος και οι Δημοτικές αρχές, το προσωπικό του Νοσοκομείου, άλλες ομάδες συμπατριωτών μας, όπως η «Συντροφιά των Κυθηρίων Κυριών», - η οποία θα τιμηθεί απόψε με ειδική τιμητική πλακέτα για την πολυετή, πολυσχιδή και αδιάλειπτη προσφορά της στο Γηροκομείο - αλλά και ατομικά κάθε Κυθήριος που ζει στο Νησί, ενδιαφερόσαστε και προσφέρετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολύ ή λίγο, για την άνετη διαβίωση και την ψυχαγωγία των συγκατοίκων αυτού του φιλόξενου σπιτιού. Εσείς, σεβαστοί μας συμπατριώτες, που μένετε στο σπίτι αυτό βλέπετε πόσοι και πόσο σας νοιάζονται και σας φροντίζουν?
Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι όλες οι συνεισφορές ανεξάρτητα από το ύψος τους και το είδος τους είναι ευπρόσδεκτες, πολύτιμες, αναγνωρίζονται δεόντως και πιάνουν τόπο, γιατί ακόμη και μικρές συνεισφορές λίγων Ευρώ γίνονται μεγάλες όταν οι προσφέροντες είναι πολλοί.
Όλοι εσείς οι αείμνηστοι και οι εν ζωή ευεργέτες και δωρητές αποτελέσατε και αποτελείτε μια νησίδα ανθρώπων που διαπνέεται από αισθήματα αλτρουισμού και κοινωνικής προσφοράς, μέσα στον ωκεανό μιας κοινωνίας που κυριαρχείται από εγωκεντρικά και αδιάφορα άτομα. Υποκλινόμαστε ενόποιον σας ταπεινά με μεγάλο σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη για το καλό που έχετε κάνει και εξακολουθείτε να κάνετε για τα Κύθηρα και τους Κυθήριους με την ανεκτίμητη συνεισφορά σας στο Γηροκομείο. Έχετε μετουσιώσει την χριστιανική ρήση «αγάπα τον πλησίον σου» σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον συμπατριώτη τσιριγώτη, και ίσως και συγγενή, που λόγω ηλικίας βρίσκεται σε μια ψυχολογικά ευάλωτη και ζωτικά εύθραυστη κατάσταση υγείας και έχει μεγάλη ανάγκη την ανθρώπινη ζεστασιά και φροντίδα.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, ευγνωμοσύνης και έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς όλων υμών των ευεργετών και δωρητών, το ΔΣ του Τριφυλλείου Ιδρύματος, απεφάσισε πριν από ένα περίπου χρόνο τον περασμένο Αύγουστο, καληώρα σαν απόψε, σε κοινή συνεδρία, όπως γίνεται κάθε χρόνο, με την Τοπική Εφορία του Γηροκομείου, να τιμά του λοιπού επί νέων βάσεων όλους εσάς τους ευεργέτες και δωρητές του Τριφυλλείου Ιδρύματος και του Γηροκομείου.
Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να ανοιχθεί «Βίβλος Ευεργετών και Δωρητών», να αναρτηθεί τιμητική πλάκα με τα ονόματα των ευεργετών και να απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στους ευεργέτες και τιμητικά διπλώματα στους δωρητές, και γενικώς να αναγνωρίζονται με τον προσήκοντα τρόπο και να ανακοινώνονται στον τύπο και στο διαδίκτυο όλες οι δωρεές οποιουδήποτε μεγέθους.
Θέλομε να πιστεύομε ότι η έμπρακτη αυτή δημόσια αναγνώριση και ηθική ανταμοιβή της κοινωνικής προσφοράς σας θα δημιουργήσει την πεποίθηση ότι οι συνεισφορές σας δεν ξεχνιούνται αλλά εκτιμώνται δεόντως και πιάνουν τόπο. Θα προβάλει έτσι το καλό παράδειγμα και θα κινητοποιήσει όλους εκείνους που θέλουν και που προσδοκούμε να κρατήσουν αυτή την παράδοση του ευεργετισμού ζωντανή, να σας μιμηθούν και να συνεχίσουν το θεάρεστο, ωφέλιμο και ζωτικής σημασίας έργο σας.
Ένα χρόνο μετά, σήμερα, υλοποιούμε εκείνη την απόφαση για το Γηροκομείο και κάποια στιγμή αργότερα θα κάνομε το ίδιο στην Αθήνα και για τους ευεργέτες και δωρητές του Τριφυλλείου Ιδρύματος.
Εν κατακλείδι, όλους εσάς, Κυθήριους και μη Κυθήριους, που έχετε συνεισφέρει και που συνεισφέρετε στο Γηροκομείο, με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε σημείο της γης, ανεξάρτητα από το ύψος της συμβολής σας, το Τριφύλλειο Ίδρυμα και το Γηροκομείο, και είμαι βέβαιος όλοι οι Τσιριγώτες, σας ευγνωμονούν, σας ευχαριστούν και σας τιμούν σήμερα και για πάντα. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!