Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων συνήλθε σε συνεδρίαση την 1η  Ιουλίου 2024 και ώρα 15.00 και με αφορμή την πληροφορία του θανάτου του συμπατριώτη μας

 ΙΩΑΝΝΗ  ΕΜΜ. ΒΕΝΑΡΔΟΥ

  ο οποίος διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος μας και εργάστηκε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια για την επίτευξη των σκοπών του

Αποφάσισε

Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Να αποστείλει συλλυπητήρια επιστολή στην σύζυγο και τα τέκνα του.

Να διαθέσει εις μνήμη του το ποσό των πεντακοσίων (500,00) ευρώ υπέρ των τροφίμων του Γηροκομείου.

Να δημοσιευθεί το παρόν στα κυθηραϊκά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) αντίγραφο δε αυτού να αποσταλεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

ΑΘΗΝΑ  1/07/2024

                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            

                          Δρ. ΕΜΜ. Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ                              

 

ΤΑ  ΜΕΛΗ

ΓΑΒΡΙΗΛ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΓΛΥΤΣΟΣ,

ΕΜΜ. Π. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ,

ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ,

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΜΙΟΥ-ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Το ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ προκηρύσσει Υποτροφία με την επωνυμία «Υποτροφία Παναγιώτη Στρατηγού» εκ $ 15.000,00 για ένα έτος σε αποφοίτους φοιτητές Μαθηματικής Σχολής των οποίων τουλάχιστον ο ένας των γονέων να έχει γεννηθεί εις Κύθηρα. 

Η υποτροφία αυτή  δίδεται προκειμένου οι υπότροφοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκτός Ελλάδος με εξειδίκευση αποκλειστικά στον τομέα ανάλυσης (κατά προτίμηση στην τοπολογία και την θεωρία της μέτρησης).

 Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως 31/8/2024 στα γραφεία του Ιδρύματος (Θεμιστοκλέους 5 Αθήνα,106 77-8ος όροφος).

Στοιχεία επικοινωνίας:

Γραμματεία Ιδρύματος, 210-3838190 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων «ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟΝ» του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων, ζητά να προσλάβει υπάλληλο για μόνιμη απασχόληση στον Οίκο Ευγηρίας στον Ποταμό Κυθήρων για την παρακάτω θέση:

 Υπάλληλος Λογιστηρίου – Γραφείου

 Ο/Η κατάλληλος υποψήφιος θα συμμετέχει ενεργά σε ένα εύρος εργασιών του Λογιστηρίου και της Διεύθυνσης του Οίκου Ευγηρίας.  

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 • Απόφοιτος/η Ι.Ε.Κ.
 • Αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία ή σπουδές σε αντίστοιχη ή παρόμοια θέση.
 • Άριστη χρήση του MS-office (Word – Εxcel), Ε-mail.
 • Γνώση Αγγλικών.
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών και ομαδική συνεργασία για την επίτευξη στόχων.
 • Δίπλωμα οδήγησης ΙΧ (προαιρετικά).
 • Αποδεδειγμένη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές ή εθελοντικές δράσεις θα συνεκτιμηθεί.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Επιμέλεια και Τήρηση Αρχείου Λογιστηρίου και Οικονομικών στοιχείων Τροφίμων.

Παρακολούθηση Είσπραξης Εισφορών Τροφίμων.

Διαχείριση Αποθήκης.

Επιμέλεια και Τήρηση Καρτέλας Υπαλλήλων.

Παροχή πλήρους λογιστικής και γραμματειακής υποστήριξης στη Διοίκηση του Γηροκομείου.

Να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διεκπεραίωση διαφόρων θεμάτων του Γηροκομείου.

 Ο/Η κατάλληλος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση είναι κάποιος/α που αναγνωρίζει την αξία της προσφοράς στους συνανθρώπους και έχει θέληση να συνεισφέρει στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και ικανοποίησης των τροφίμων του Γηροκομείου.

 

Για διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στο Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, τηλ. 210 3838190.

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορούν να αποστείλουν το CV τους στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ

        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το θέμα του χαρακτηρισμού της χρήσης του οικοπέδου του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων στον Άλιμο, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, είχε ήδη συζητηθεί στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ κατά τη συνεδρίαση της 20ης/12/2023, το οποίο αρχικά ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ των θέσεων του Τριφυλλείου, δηλαδή η χρήση του να παραμείνει γενική κατοικία και να μην περιορισθεί σε πρόνοιας – πολιτιστική. Όμως με ενέργειες του Δήμου Αλίμου, που ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ακουστεί κατά τη συνεδρίαση, επανήλθε όλως αιφνιδιαστικά προς νέα συζήτηση για τις 15/2/2024 αλλά, κατόπιν αιτήματός μας, αναβλήθηκε και τελικά επανέρχεται προς συζήτηση τη Δευτέρα  11/3/2024.

Δυστυχώς όλες οι πληροφορίες μιλούν για αφόρητες πιέσεις, από πολλές πλευρές, προκειμένου το ΚΕΣΥΠΟΘΑ να αλλάξει θέση και να γνωμοδοτήσει υπέρ του Δήμου Αλίμου. Ο τελευταίος  ζητά τη μετατροπή του χαρακτηρισμού της της χρήσης του οικοπέδου 3,4 στρ ιδιοκτησίας του Τριφυλλείου από Γενικής Κατοικίας σε Πρόνοιας-Πολιτισμού, ώστε να μην μπορεί να αξιοποιηθεί, αλλά αρνείται να το απαλλοτριώσει, όπως θα μπορούσε να πράξει. Δηλαδή θέλει έμμεσα να το απαλλοτριώσει χωρίς να καταβάλει αποζημίωση.

Εννοείται, ότι το Τριφύλλειο Ίδρυμα, το οποίο συντηρεί και το Γηροκομείο Κυθήρων, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, είναι υποχρεωμένο, σε συνεργασία και με την Εποπτεύουσα Αρχή (Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών), να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής για την προστασία των δικαιωμάτων του, καθώς θεωρεί αδιανόητο με έμμεσο και παράνομο τρόπο, να αποστερηθεί ενός πολύ μεγάλης αξίας περιουσιακού του στοιχείου, επειδή ο Δήμος Αλίμου, εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους να απαλλοτριώσει το ακίνητο, η αξιοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού (στον οποίο μάλιστα συμμετείχε ο Δήμος Αλίμου), που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, για ανέγερση πνευματικού κέντρου και κατοικιών, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2024

         Ο Πρόεδρος

Εμμ. Καλοκαιρινός

 

 

 EΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΕΣΠΟΘΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

 Του Ν.Π.Ι.Δ. - Ιδρύματος με την επωνυμία «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ»,

το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, οδός Θεμιστοκλέους, αρ. 5, όπως εκπροσωπείται νόμιμα (Α.Φ.M. 090009863).

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟ 14-02-2024 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ 13-12-2024 ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ

 

**********************

 

Α) Θεωρώντας ότι η ένστασή μας έχει ήδη συζητηθεί από τις 20-12-2023 και έχει ήδη κατά την ίδια ημέρα ληφθεί απόφαση επ΄ αυτής.

 

Β) Αναμένοντας, όπως μας αποστείλετε αντίγραφο του πρακτικού αυτής:

 

[ίδετε (α): από 08-01-2024 αίτημα αποστολής μέσω email της από 20-12-2023 απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για λογαριασμό του Ιδρύματος "ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ" αναφορικά με τη συζήτηση του 3ου θέματος επί της «Αναθεώρησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αλίμου» σε συνέχεια της από  13-12-2023 Ένστασης-Υπομνήματος  του Ιδρύματος "ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ", η οποία έλαβε αριθμ. πρωτ. ΚΕΣΥΠΟΘΑ 204/13.12.2023,

ίδετε (β) από 18-01-2024 απαντητικής επιστολής της γραμματέως του οργάνου σας, η οποία μας ενημερώνει επί λέξει “Κατόπιν της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, σχετικά με το ΓΠΣ του Δήμου Αλίμου και συγκεκριμένα για την ένσταση-υπόμνημα του Ιδρύματος «Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθήριων» δεν είναι ακόμα έτοιμη. Πιθανή εκτίμηση είναι προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, δηλαδή κατά τις 26/1/2024.”,

ίδετε (γ) νέο από 07-02-2024 αίτημα του Ιδρύματος περί αποστολής της απόφασής σας.

σήμερα το απόγευμα 14/02/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:23 μμ, όλως αιφνιδιαστικώς, ελήφθη μέσω email επιστολή σας για επανασυζήτηση της ένστασής μας σε διάστημα εντός ολίγων ωρών από την ειδοποίησή μας, ήτοι αύριο 15/02/2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00 π.μ., για την οποία έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τις 20-12-2023.

Γ) Δεδομένου ότι:

α) Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης των απαραίτητων εγγράφων νομιμοποίησής μου για να εκπροσωπήσω το Ίδρυμα “ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ”.

β) Το Ίδρυμα επιθυμεί να εκπροσωπηθεί νομίμως, ώστε να ασκήσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα ακροάσεως κατ΄ άρθρο 20 του Συντάγματος.

γ) Το Ίδρυμα επιθυμεί, όπως του γνωστοποιηθεί νομίμως το ακριβές θέμα της νέας  συνεδρίασής σας και τον λόγο επανασυζήτησης αυτού δεδομένου της ήδη από 20-12-2024 ληφθείσας αποφάσεώς σας, ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί για την ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ παράσταση, αλλά και να προσκομίσει ενώπιόν σας νεότερα έγγραφα δια συμπληρωματικού υπομνήματος.

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

 ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΌΠΩΣ:

 Αναβληθεί η συζήτηση της κατά την 15η-02-2024 συνεδρίασή σας και οριστεί νέα, παρέχοντας εύλογη προθεσμία τουλάχιστον δέκα (10) ημερών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιώματά μας και αφού προηγουμένως μας αποστείλετε,

(α) αντίγραφο του από 20-12-2023 πρακτικού, στο οποίο διαλαμβάνεται η απόφαση του οργάνου σας, με θέμα «Αναθεώρησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αλίμου» επί του οποίου υπεβλήθη η από  13-12-2023 Ένσταση-Υπόμνημα του Ιδρύματος "ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ", η οποία έλαβε αριθμ. πρωτ. ΚΕΣΥΠΟΘΑ 204/13.12.2023.

(β) Το θέμα της ημερήσιας διάταξης της νέας συνεδρίασής σας.

(δ) Μας αιτιολογήσετε τους λόγους επανασυζήτησης αυτού.

 Επίσης να πρωτοκολληθεί η παρούσα και μας αποστείλετε αριθμό πρωτοκόλλου αυτής.

Όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση “Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.” .

 Για λογαριασμό του Ιδρύματος

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 6972216574, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με το ακίνητο στον Άλιμο και εξ αιτίας των όσων, εντελώς ανυπόστατων, διαδίδονται από κακή πληροφόρηση ή υστεροβουλία, το Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να δώσει τις παρακάτω εξηγήσεις προς άρσιν οιασδήποτε παρανόησης.

Όσον αφορά το ιστορικό και τη νομική υπόσταση της υπόθεσης «Πνευματικό Κέντρο Αλίμου» αυτά έχουν αναπτυχθεί λεπτομερώς στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Επειδή, παρά ταύτα, διακινούνται διάφορες  ανυπόστατες φήμες θέλουμε να πληροφορήσουμε όλους τους Κυθηρίους για τα παρακάτω:

 1. Η ιδιοκτησία του ακινήτου μετά τη συμφωνία για την υπό τρόπον δωρεά του 2015 ανήκει κατά απόλυτο κυριότητα στο Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων με μοναδική υποχρέωση για αξιοποίησή του την εκπλήρωση του τρόπου, δηλαδή την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου εμβαδού 150τ.μ. με την μέθοδο της αντιπαροχής και τη χρησιμοποίηση του προϊόντος που θα προκύψει από την αξιοποίηση για την κάλυψη αναγκών του Γηροκομείου Κυθήρων.
 2. Ο διαγωνισμός για την αντιπαροχή έγινε     με επίβλεψη και έγκριση του Υπ. Οικονομικών και κατέληξε το 2022  στην ανάδειξη πλειοδότη. Στο διαγωνισμό μετείχε και ο Δήμος Αλίμου η προσφορά του οποίου κρίθηκε ως μη ικανοποιητική. Μπορεί το ποσοστό αντιπαροχής να είναι παραπλήσιο, όμως η ενδεχόμενη επιλογή του δεν θα έδινε οποιοδήποτε όφελος εις το Ίδρυμα, αφού θα του διέθετε απλά αίθουσες στο υπάρχον κτηριακό συγκρότημα, χωρίς εμφανή χρονικό ορίζοντα για ολοκλήρωση, από τις οποίες δεν θα είχε κανένα οικονομικό όφελος, αφού στην περιοχή αποκλείεται κάθε εμπορική δραστηριότητα, ενώ η συντήρησή του και μόνον θα απαιτούσε μεγάλες δαπάνες και αντίστοιχα φορολογικά βάρη.
 3. Οι προτάσεις που αναφέρονται για αποπεράτωση του υπάρχοντος κτηρίου με το προϊόν της πώλησης των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα, θα δημιουργούσαν αντίστοιχα ακόμη μεγαλύτερο βάρος συντήρησης χωρίς ορατά έσοδα, ενώ το ποσό που απαιτείτο ήταν πολλαπλάσιο της αξίας των οικοπέδων. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος της αλλαγής το 2015 του τρόπου στην αρχική δωρεά του 2004 και τους όρους της, καθώς ήταν οικονομικά ανέφικτη η εκπλήρωση του τρόπου. Επ’ αυτού ο Δήμαρχος Αλίμου παριστάνει ότι αγνοεί την τροποποίηση του 2015 και επικεντρώνεται στην αρχική δωρεά. Για το Ίδρυμα είναι απόλυτα σαφές ότι ποτέ δεν επεδίωξε αλλαγή χρήσης του οικοπέδου. Ο Δήμος Αλίμου ζήτησε αλλαγή χρήσης από Γενικής Κατοικίας σε πρόνοια. Όλα τα υπόλοιπα δεν εδράζονται σε καμία λογική και οικονομική βάση και η επίκλησή τους αποτελεί απλό πρόσχημα.
 4. Όσον αφορά στις εντελώς ανυπόστατες διαδόσεις ότι το Ίδρυμα αδιαφορεί για την αξιοποίηση της περιουσίας του, έχουμε να αναφέρουμε ότι:

Α) Το Τριφύλλειο ως Ν.Π.Ι.Δ. υπάγεται στο Υπ. Οικονομικών και δεν έχει αναξιοποίητη περιουσία, πέραν όσων δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για οικονομικούς ή νομικούς λόγους. Εξ άλλου, από τους πόρους του Τριφυλλείου καλύπτονται τα ετήσια ελλείμματα του Γηροκομείου και ενισχύονται οι επισκευές και ανακαινίσεις χώρων του. Όσα αφορούν την οικονομική κατάσταση και τη διαχείρισή του αποτυπώνονται με διαύγεια στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύονται και ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές όπως ορίζει ο Νόμος.

Β) Το Γηροκομείο έχει πολλά ακίνητα, τα περισσότερα των οποίων είναι αγροτεμάχια ή πεπαλαιωμένα κτίσματα στα Κύθηρα και την Αθήνα, που αποδίδουν ελάχιστα. Τα διαμερίσματα στην Αθήνα για τα οποία τόσος λόγος γίνεται από κακόβουλα στόματα, αναρτώνται ΟΛΑ προς ενοικίαση μετά από έγκριση για ένα έκαστον από τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου υπάγεται το Γηροκομείο και σε τιμές που ορίζονται από εκτιμητές και εγκρίνονται από την παραπάνω υπηρεσία. Και εδώ, όλα σχεδόν τα ακίνητα, είναι παλαιά με ανάγκες συνεχών επισκευών, ενώ για  πολλά από αυτά δεν παρουσιάζεται ενδιαφέρον προς ενοικίαση στις οριζόμενες από την υπηρεσία τιμές με αποτέλεσμα τις συνεχείς επαναλήψεις των διαγωνισμών. Και για όσα όμως εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να γίνουν επισκευές, αφού δεν επιτρέπεται συμψηφισμός με μισθώματα. Και οι επισκευές ασφαλώς έχουν κόστος.

Γ) Προς τους καλόπιστους, αλλά και κακόπιστους σχολιαστές, απλά να υπενθυμίσουμε δύο τινά. Τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα έχει προχωρήσει με τη γενναία βοήθεια φίλων και ομογενών σε εξωτερική θερμομόνωση, ανακαίνιση του χώρου ενδιαίτησης και πρόσφατα των χώρων και του εξοπλισμού της κουζίνας του Γηροκομείου, ενώ μόνον γραφειοκρατικοί λόγοι μένουν για να αρχίσει η ανακαίνιση όλων των δωματίων των τροφίμων εκτιμώμενου κόστους που κυμαίνεται γύρω στο €1.000.000.

Από όλα τα παραπάνω νομίζουμε, προκύπτουν αβίαστα συμπεράσματα και όλα όσα έχουν προεκτεθεί αναλύονται και απαντώνται στις κατ’ έτος ενημερώσεις των μελών του εκλεκτορικού σώματος, αλλά και σε όποιον τυχόν ενδιαφερόμενο ήθελε ζητήσει ενημέρωση. Έτσι, δεν μένει παρά να δηλωθεί από το Δ.Σ. του Ιδρύματος ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα, αλλά και οι ηθικές υποχρεώσεις προς όσους εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση των πραγμάτων του Ιδρύματος στο σώμα των εκλεκτόρων, το οποίο εκλέγει το Δ.Σ. Επίσης ότι το ακίνητο του Αλίμου, αλλά και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, δεν θα παραδοθούν αμαχητί βορρά οποιωνδήποτε αγαθών ή πονηρών προθέσεων οιουδήποτε τρίτου. Το  παρόν Δ. Σ. δεν θα παραδώσει τα όπλα που του δίνουν, το δίκαιο, η βούληση των διαθετών, καθώς και οι Νόμοι της χώρας μας και θα αγωνιστεί όσο χρόνο και αν απαιτηθεί για τη διασφάλιση της περιουσίας αυτής προς μοναδικό όφελος των Κυθήρων και ειδικά της τρίτης ηλικίας, για την οποία  απουσιάζει κάθε κρατική μέριμνα. Έτσι, είναι υποχρεωμένο να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο αποζημίωση για οποιαδήποτε ζημία ήθελε προκύψει από πράξεις ή παραλήψεις οιουδήποτε, ιδιώτη ή φορέα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την οποιαδήποτε θετική ή αποθετική ζημία που ενδεχομένως θα προκύψει για το Ίδρυμα.

                                                                                                Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΑÏΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

1. ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

2. ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΘΗΝΩΝ

3. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

4. ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                18/1/2024

Με την από 8/1/2024 ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα» και την από 15/1/2024 ανακοίνωση του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων σχετικά με την αξιοποίηση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στον Άλιμο Αττικής, τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω Κυθηραϊκών Σωματείων και Ιδρυμάτων ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:

 1. Όλες οι ενέργειες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπ. Οικονομικών, Περιφέρεια Αττικής και ΚΕΣΥΠΟΘΑ) σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 3.431,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής, ιδιοκτησίας του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων και οι οποίες έγιναν με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων, τυγχάνουν της απολύτου εγκρίσεώς μας.
 2. Όλα όσα είχαν προηγηθεί κατέληξαν τον Οκτώβριο του έτους 2015 στην υπογραφή συμβολαιογραφικής τροποποίησης του τρόπου δωρεάς από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων «Παναγία Μυρτιδιώτισσα» για την αξιοποίηση του ακινήτου και οι όροι της συμφωνίας αυτής έχουν τηρηθεί στο ακέραιο, όπως ακριβώς αναφέρονται στην από 15/1/2024 λεπτομερή ανακοίνωση του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων, στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περιέλθει το εν λόγω ακίνητο.
 3. Οι πόροι και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την ανέγερση οικιών και Πνευματικού Κέντρου, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών λειτουργίας του Γηροκομείου Κυθήρων, το οποίο ήταν και παραμένει ελλειμματικό με τις ζημίες να καλύπτονται από το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων σε ετήσια βάση, αλλά και, όσον αφορά το Πνευματικό Κέντρο, για χρήση των κατοίκων, αφού θα χρησιμοποιείται από τον Σύλλογο Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου.
 4. Η επιδιωκόμενη από τον Δήμο Αλίμου αλλαγή χρήσης, μόνο για το συγκεκριμένο οικόπεδο, σε αντίθεση με όλα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη περιοχή, είναι μεροληπτική και άδικη και αντιβαίνει ευθέως στο πνεύμα και το γράμμα της δωρεάς του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων «Παναγία Μυρτιδιώτισσα» προς το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, θα έχει δε ως βέβαιο αποτέλεσμα τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης, χωρίς καμία αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο αποτελεί σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω τα Κυθηραϊκά Σωματεία και Ιδρύματα συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων να αξιοποιήσει το ακίνητο του Αλίμου με γνώμονα την υπεράσπιση του κοινωφελούς σκοπού του Ιδρύματος, τηρώντας πάντα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την τήρηση του τρόπου.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΙΤΗ ΑΡΩΝΗ-ΤΣΙΧΛΗ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

15/1/2024

Το Ίδρυμα με την επωνυμία «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει τη νομική μορφή του Ιδρύματος, [συνεπώς πρόκειται για ένωση περιουσίας (και όχι για ένωση προσώπων, όπως είναι τα σωματεία και τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ), προορισμένη στην εξυπηρέτηση κοινωφελούς σκοπού, εν προκειμένω κυρίως στη λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων], το οποίο διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 108 επ. του ΑΚ και τις (πολύ αυστηρές) διατάξεις του ν. 4182/2013, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τον Οργανισμό του (ΠΔ της 4ης/5/2023 – ΦΕΚ Β 2956/2023), το οποίο τελεί υπό την συνεχή αυστηρή εποπτεία, του Υπουργείου Οικονομικών ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά περίπτωση και το οποίο διοικείται από αιρετό διοικητικό συμβούλιο πενταετούς θητείας, σύμφωνα με το προαναφερόμενο κανονιστικό πλαίσιο, συνεπαγόμενο σοβαρές ευθύνες σε περίπτωση παραβάσεώς του.

 

Όσον αφορά το ζήτημα της τύχης του ακινήτου του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στον Άλιμο Αττικής, το Ίδρυμα, αντιπαρερχόμενο την όποια παραπληροφόρηση από όπου ή όποιον προέρχεται, στη συνέχεια αναφέρει χρονικά – διαγραμματικά την ακριβή πραγματική και νομική κατάστασή του, από την κτήση του το έτος 2004 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα:

 

- Το έτος 2004 το ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ απέκτησε το εν θέματι ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.431,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής, στην περιοχή του τ. Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων, μαζί με άλλα πέντε μικρότερα οικόπεδα, λόγω δωρεάς, από τον ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΥΔΙΩΤΙΣΣΑ, υπό τον τρόπο της ολοκλήρωσης της εντός αυτού ημιτελούς οικοδομής, τμήμα της οποίας προοριζόταν να γίνει το Πνευματικό Κέντρο των Κυθηρίων του Αλίμου, με έσοδα αποκλειστικά προερχόμενα από την πώληση των μικρότερων οικοπέδων, όπως η εποπτεύουσα αρχή υπέδειξε.

 

- Μέχρι τα τέλη του έτους 2011, η εκτέλεση του τρόπου, δηλαδή της ολοκλήρωσης του Πνευματικού Κέντρου, ήταν νομικά αδύνατη, διότι είχε ασκηθεί και εκκρεμούσε πλην άλλων και αγωγή του Στυλιανού Μεγαλοκονόμου κατά του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ και του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ για την αναγνώριση της ακυρότητας του συμβολαίου δωρεάς, η οποία τελικώς απορρίφθηκε αμετάκλητα τέλη του έτους 2011. Εντωμεταξύ όμως προέκυψε και η οικονομική κρίση, από την οποία προήλθε εκτός της νομικής και ουσιαστική - πραγματική αδυναμία της εκτέλεσης του τρόπου, δεδομένου ότι, αφενός απαξιώθηκαν πλήρως οι αξίες των ακινήτων και αφετέρου εντάχθηκαν τα ιδρύματα, χωρίς εξαίρεση, σε καθεστώς πλήρους φορολόγησης. Επομένως, σοβούσης της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα της αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου ανεστάλη περαιτέρω, επιβαρυνόμενο το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, όλων των υπέρογκων δαπανών (ΕΝΦΙΑ, λοιπών φόρων και τελών κλπ), καθόλο το χρονικό διάστημα. Πάντως σε αυτό το διάστημα, οι δύο πλευρές (Ίδρυμα και Συνεταιρισμός), αρχικά το Δεκέμβριο του έτους 2009 συμφώνησαν και προχώρησαν σε συμβολαιογραφική πενταετή παράταση του συμβολαίου της δωρεάς και του τρόπου και, εν συνεχεία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ακίνητο, βάσει των νέων οικονομικών και νομικών δεδομένων, με τον πιο πρόσφορο και δόκιμο τρόπο, κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το έτος 2013 με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών (κάποιοι μάλιστα έφεραν την ιδιότητα του μέλους της διοίκησης και των δύο νομικών προσώπων), τη σύνταξη ειδικού πλαισίου συμφωνίας και την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων των καταστατικών τους οργάνων, κατέληξαν τον Οκτώβριο του έτους 2015 στην υπογραφή συμβολαιογραφικής τροποποίησης του τρόπου της δωρεάς, ο οποίος, προς γνώση κάθε ενδιαφερομένου, διαμορφώθηκε συνοπτικά ως εξής: 

Το Τριφύλλειο Ίδρυμα αποδεχόμενο τη δωρεά του ακινήτου μετά του ημιτελούς εντός αυτού κτιρίου), δεσμεύεται να μην μεταβιβάσει προς οποιοσδήποτε τρίτο (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο την ψιλή κυριότητά του. Από την απαγόρευση του όρου αυτού ρητά εξαιρείται η περίπτωση της αξιοποίησης του παραπάνω ακινήτου (του υπ΄ αριθμ. 264 οικοδομικού τετραγώνου) με το σύστημα της αντιπαροχής. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η μεταβίβαση του συμφωνηθέντος ποσοστού κυριότητας επί του ακινήτου στον τότε αντισυμβαλλόμενο (εργολάβο, εταιρεία κλπ). Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του διαρκούς κοινωφελούς σκοπού του, δύναται στο εξής, υπό την επιφύλαξη του άνω όρου, να αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (και με το σύστημα της αντιπαροχής), το προαναφερόμενο ακίνητο, υπό την προϋπόθεση, ότι όταν ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα, να παραχωρηθεί δωρεάν προς χρήση στον Συνεταιρισμό ένα αυτοτελές τμήμα του (εμβαδού μέχρι 150 τ.μ.), το οποίο θα αποτελέσει το πνευματικό κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ», εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο (ένα δίχωρο γραφείο) του Συνεταιρισμού (και του Εξωραϊστικού Συλλόγου). Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου θα παραχωρείται κατά προτίμηση στον Εξωραϊστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» και στις υπόλοιπες Κυθηραϊκές Οργανώσεις του Αλίμου δωρεάν. Επίσης, θα παραχωρείται και σε οργανώσεις των απανταχού Κυθηρίων, καθώς και στους λοιπούς κατοίκους της περιοχής με λογική επιβάρυνση.

 

- Το έτος 2019 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός ελύθη δικαστικά, διότι, όπως κρίθηκε ο σκοπός του είχε εκπληρωθεί.

 

- Κατά το ίδιο έτος (2019) ο Δήμος Αλίμου, δια του νυν Δημάρχου του, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεργασία με το Ίδρυμα. Προς το σκοπό αυτόν έλαβαν χώρα συναντήσεις εκπροσώπων των δύο μερών και ανταλλαγή σειράς αλληλογραφίας, οι οποίες διήρκεσαν δύο περίπου έτη και οι οποίες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση, της δυνατότητας αξιοποίησης του ακινήτου μόνο με το σύστημα της αντιπαροχής. Η αξιοποίηση του ακινήτου όμως, βάσει του ισχύοντος αυστηρού κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου, προϋπέθετε την διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με τους επωφελέστερους για το συμφέρον του ιδρύματος όρους και πάντα υπό την γνώση και έγκριση της εποπτεύουσας αρχής, ήτοι της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προϋπόθεση που έγινε αποδεκτή από όλους.

 

- Ενόψει των ανωτέρω, το έτος 2022, το Ίδρυμα προχώρησε στην διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, τους όρους του οποίου υπέδειξε, έλεγξε, διόρθωσε και τελικώς ενέκρινε η εποπτεύουσα αρχή, στον οποίο συμμετείχαν δια της υποβολής νόμιμων προσφορών ο Δήμος Αλίμου και η εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ και κατόπιν της αξιολόγησης των δύο προσφορών τελικώς, υπό την έγκριση της ως άνω εποπτεύουσας αρχής, αναδείχθηκε πλειοδότης η εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ, η προσφορά της οποίας υπερτερούσε κατά πολύ της προσφοράς του Δήμου Αλίμου.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθ. 625/16-11-2022 απόφασή του, το Διοικητικό συμβούλιο του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων αποφάσισε ομόφωνα, (α) όπως και οι δύο Προτάσεις - Προσφορές, επί της από 19-01-2022 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρηθούν αμφότερες πλήρεις και έγκυρες, ως προς τα τυπικά τους χαρακτηριστικά, (β) ότι συμφερότερη προσφορά – πρόταση για την αξιοποίηση, με το σύστημα της αντιπαροχής, του ακινήτου ευρισκομένου στον Άλιμο Αττικής, επί της οδού Κυθηρίων, αρ. 73-75-77, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 όπως ισχύει, κρίνεται η πρόταση – προσφορά της εταιρείας με την επωνυμία «ΔΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», διότι:

Πρώτον: Υπερέχει καταφανώς, ως προς την έκταση (εμβαδόν) των (κύριων και βοηθητικών) χώρων, των οριζοντίων ιδιοκτησιών που θα περιέλθουν στο Ίδρυμα, σύμφωνα με το προσφερόμενο ποσοστό αντιπαροχής, ήτοι ΔΑΚΩΝ ΑΕ προσέφερε ποσοστό αντιπαροχής (36,20%) και υπερδιπλάσιο εμβαδόν κύριων και βοηθητικών χώρων, σε σχέση με το Δήμο Αλίμου που προσέφερε ποσοστό αντιπαροχής 36,09%.

Δεύτερον: Υπερέχει καταφανώς, κατά τρόπο πασίδηλο, λαμβανομένων υπόψη και των διδαγμάτων της κοινής πείρας, ως προς το όφελος που θα αποκομίσει το Ίδρυμα από την δυνατότητα εκμετάλλευσης των οριζοντίων ιδιοκτησιών και των εν γένει χώρων, ΗΤΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΑΚΩΝ ΑΕ δυνατότητα εκμετάλλευσης 12 διαμερισμάτων, 14 θέσεων στάθμευσης, 12 αποθηκών κατοικιών, pilotis, λαμβανομένου υπόψη και της ικανοποίησης του τρόπου, με την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (συμπεριλαμβανομένου χώρου κουζίνας 16,14 τ.μ. και χώρων υγιεινής 11,62 τ.μ.), έναντι ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ δυνατότητας εκμετάλλευσης 4 γραφείων (συνολικής επιφάνειας 353,12 τ.μ.) και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (με φουαγιέ, εντευκτήριο και βιβλιοθήκη).

Τρίτον: ΩΣ ΠΡΟΣ ΔΑΚΩΝ Α.Ε., το Ίδρυμα, ως οικοπεδούχος, θα αποκτήσει συνολικά 1.240,27 τ.μ. από την κάθετη ιδιοκτησία, σε διακριτό χώρο του οικοπέδου, οι δε οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα αποκτήσει περιλαμβάνονται σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτήριο, ΕΝΩ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ αποκτά αποκλειστικά, μόνον τις προαναφερόμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες στο ενιαίο με το Δήμο κτήριο και παραμένει συγκύριο σε ποσοστό 36,09% με τον Δήμο Αλίμου στο οικόπεδο.

Τέταρτον: Χρόνος ολοκλήρωσης/αποπεράτωσης ΩΣ ΠΡΟΣ ΔΑΚΩΝ ΑΕ τα 3 έτη, ενώ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ τα 5 έτη, με την επιφύλαξη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (στην οποία γίνεται λόγος για 15ετία), που επισημαίνεται στην Εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και:

Πέμπτον: Η ΔΑΚΩΝ ΑΕ προσφέρει μηνιαία αποζημίωση 100 ευρώ, μέχρι την αποπεράτωση του έργου, ενώ ο Δήμος Αλίμου δεν προσφέρει καμία αποζημίωση.

 

- Τον Νοέμβριο του έτους 2023, σε συνέχεια της προαναφερόμενης διαδικασίας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, μετά από αλλεπάλληλες υποδείξεις και υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και την έκδοση της με Α.Π. 72921 ΕΞ 2023 απόφασής του, περί έγκρισης του αποτελέσματος του πλειοδοτικού διαγωνισμού, υπεγράφη μεταξύ του Ιδρύματος και της εταιρείας ΔΑΚΩΝ ΑΕ, το υπ΄ αριθμ. 18.917/10-11-2023 «Προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου και εργολαβικής σύμβασης (Εργολαβικό)» του Συμβολαιογράφου Αθηνών Κυριακούλη Π. Πραστάκου, στο οποίο προβλέπεται η αξιοποίηση του εν θέματι ακινήτου με πλήρη σεβασμό στους όρους του διαγωνισμού, στους όρους της δωρεάς υπό τρόπο, στην κείμενη πολεοδομική και εν γένει νομοθεσία και βεβαίως στις επικρατούσες οικιστικές συνθήκες και στον χαρακτήρα της περιοχής.

 

- Τέλος, στις 18/12/2023, οπότε και συζητήθηκε, ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ AΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η «Αναθεώρηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αλίμου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών», με έγκαιρη και νόμιμη παρέμβαση του Ιδρύματος, δια της υποβολής της σχετικής ενστάσεως και της συνακόλουθης αποδοχής της, αποσοβήθηκε ο περιορισμός της χρήσης του ακινήτου του Ιδρύματος (μόνον αυτού), ως χρήση πρόνοιας (και κατ΄ ερμηνεία πολιτιστική), περιορισμός που είχε μεθοδευτεί ήδη από το έτος 2019 από το Δήμο Αλίμου (ο Δήμος μάλιστα συμμετείχε στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, χωρίς να εκφράσει καμία διαφωνία ή ένσταση για τη χρήση του ακινήτου ως γενικής κατοικίας και αποκρύπτοντας τον περιορισμό της χρήσης από το Ίδρυμα) και θα είχε συνέπεια την ματαίωση της αξιοποίησης του ακινήτου. Συνεπώς η χρήση του ακινήτου παραμένει γενική κατοικία, ότι δηλαδή ισχύει για τη χρήση των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής και βεβαίως ότι ίσχυε ανέκαθεν και για το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε το υπό εξέλιξη έργο να δύναται σύντομα (το αργότερο εντός τριετίας) και έγκαιρα να ολοκληρωθεί, προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων:

Ενημερώνει, ότι η πραγματική και η νομική κατάσταση (status) του ζητήματος του ακινήτου του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων Αλίμου, είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω, η οποία προκύπτει και αποδεικνύεται πλήρως από σειρά (ιδιωτικών και δημοσίων) εγγράφων και μόνο αυτή.

Εφιστά την προσοχή, ότι η σύντομη, προσήκουσα, νόμιμη και συμφέρουσα και για το Ίδρυμα και για τους Κυθηρίους και εν γένει για την περιοχή, αξιοποίηση του εν θέματι ακινήτου, βάσει των δεδομένων που τέθηκαν υπόψη προς κάθε ενδιαφερόμενο, είναι δυνατή μόνο με την συνέχιση και την, χωρίς εμπόδια, ολοκλήρωση του εν εξελίξει έργου.

Επισημαίνει, ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή αναφορά ή δημοσίευση, προφορική ή έγγραφη, από όπου ή όποιον προέρχεται και είναι αντίθετη ή και διαφορετική από τα παραπάνω αναφερόμενα, κρίνεται και αξιολογείται αναληθής ή/και ψευδής, άρα βλαπτική των δικαιωμάτων του Ιδρύματος και:  

Δηλώνει, ότι το Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να υπερασπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, κάθε συμπεριφορά που κατά παράβαση του νόμου, θα έχει ως συνέπεια την υπονόμευση του κοινωφελούς σκοπού του και την προσβολή των δικαιωμάτων του.

Ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων «ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟΝ»  ανακοινώνει ότι ενόψει της ανακαίνισης της κουζίνας του Γηροκομείου θα προβεί στην συλλογή προσφορών για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών catering για την ημερήσια σίτιση των Τροφίμων του Γηροκομείου και για διάστημα 90 ημερών (20 Μαρτίου 2023  - 20 Ιουνίου 2023).

Οι υπηρεσίες catering αφορούν τους 55 Τροφίμους του Γηροκομείου.

Κριτήριο κατακύρωσης της ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφοράς βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) στο μενού που έχει καταρτιστεί από το Γηροκομείο.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να καταθέσουν την προσφορά τους αυτοπροσώπως, ταχυδρομικά (με συστημένη επιστολή) ή μέσω courier μέχρι την Τρίτη 28/2/2023 και ώρα 14.00 μμ στη Γραμματεία του Γηροκομείου Κυθήρων. 

Αποδεκτές είναι οι προσφορές που έχουν φθάσει έγκαιρα στην προαναφερθείσα υπηρεσία μέχρι την ημερομηνία και  ώρα λήξης υποβολής προσφορών. 

Για περαιτέρω πληροφορίες για το μενού των Τροφίμων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 27360.33301, κ. Ματίνα Ανδρονίκου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2023 στα  γραφεία του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων στην Αθήνα έγινε μία σύντομη και σεμνή, αλλά …ασυνήθιστη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας SYNERGY κ. Παν. Ευ. Κορωναίος και η κυρία Ελένη Μπίτσιου, προσέφεραν στον Πρόεδρο του Τριφυλλείου Ιδρύματος κ. Εμμ. Καλοκαιρινό και στο Δ.Σ., το οποίο βρισκόταν σε συνεδρίαση, το Βραβείο Αριστείας «Ευάγγελος Π. Κορωναίος» του έτους 2022 για την προσφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία των Κυθήρων και ενεχείρισαν επιταγή €5.000 ως ευγενική και συμβολική υποστήριξη για τις ανάγκες του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων «Κασιμάτειον».  Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία, την οποία έχει ιδρύσει ο εκ Καραβά Κυθήρων επιχειρηματίας κ. Ευ. Κορωναίος, βοηθά πολλαπλώς το Γηροκομείο με προσφορά ποσοτήτων από τρόφιμα, εξεφράσθη δε κατά την εκδήλωση βράβευσης η πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας να συνεχίσει να συνεισφέρει στο Γηροκομείο με έμφαση στην προγραμματιζόμενη βελτίωση και αναβάθμιση όλων των εσωτερικών χώρων του  και των δωματίων των τροφίμων. Στην εκδήλωση ανεφέρθησαν όλοι στη μεγάλη συνεισφορά των εργαζομένων στο Γηροκομείο, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του και το σεβασμό των αναγκών των τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Τριφυλλείου κ. Εμμ. Καλοκαιρινός και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της εταιρείας για το ενδιαφέρον τους και τις προσφορές τους στο Γηροκομείο Κυθήρων, το οποίο ενισχύει με σοβαρές συνεισφορές κατ’ έτος  το Τριφύλλειο Ίδρυμα, όπως προκύπτει  από τους ετήσιους ισολογισμούς του.

Η εκδήλωση αυτή, αλλά κύρια η προσφορά και η πρόθεση για βοήθεια στο κοινωνικό έργο της περίθαλψης των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη, αποδεικνύει αφ’ ενός την κοινωνική ευαισθησία της εταιρείας και της διοίκησής της, που προχώρησε στη βράβευση και  παράλληλα και μία αναγνώριση όλων των προσπαθειών που καταβάλλει το Τριφύλλειο ίδρυμα εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων και πολλαπλών προβλημάτων για το Γηροκομείο, παράλληλα δε πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα, το οποίο χρήσιμο είναι να μιμηθούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να πράξουν αναλόγως.

 Η επιστολή βράβευσης της SYNERGY.

Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας μας, ομόφωνα αποφασίστηκε να σας απονεμηθεί το Βραβείο Αριστείας «Ἑυάγγελος Π. Κορωναίος» του έτους 2022 για την προσφορά σας στην κοινωνία των Κυθήρων.

Συνάμα με την αναγνώριση του έργου σας η εταιρεία SYNERGY συμμετέχει με ένα συμβολικό ποσόν για την υποστήριξή σας στην κάλυψη αναγκών του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων Κασιμάτειον.

Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο σας, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για το προσωπικό του Γηροκομείου στο νησί, το οποίο με αυταπάρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας.

Ευχόμαστε ό,τι καλλίτερο για όλους σας, με Υγεία για την συνέχιση του κοινωνικού σας έργου.

Με εκτίμηση

Π. Κορωναίος.